pemilihan tudung mengikut bentuk muka

Hari ni aku nak update info cara pilih Tudung ikut bentuk muka,
Jom kita check bentuk muka masing-masing kategori bentuk yang mana....
Just nak bgtau...
artis yang paling aku minat dengan trend muslimahnya adalah..
Heliza Helmi 

Pemilihan Tudung Yang Sesuai Mengikut Bentuk Muka
Bentuk Muka Oval/bujur


Wanita yang memiliki bentuk wajah oval/bujur bebas memilih sebarang gaya tudung. 

Jika anda penggemar selendang, bebas memakai apa juga jenis selendang sama ada daripada fabrik kapas, sifon atau net. Begitu juga dengan tudung siap bersengkuap atau jenis Syria.

Bentuk Muka Petak


Ciri-ciri bentuk muka berpetak adalah lebih lebar di antara pelipis manakala tulang rahang dapat dilihat dengan jelas namun bahagian dagu kelihatan samar. 
Dalam mengenakan tudung, pastikan tulang rahang dapat disembunyikan di sebalik tudung. 


Gunakan anak tudung supaya kesan bentuk wajah nampak memanjang. Jika ingin memakai selendang, perlu bijak menggayakannya. Elakkan gaya ikatan Bienda atau ikatan di belakang tengkuk kerana gaya ini tidak mampu menyembunyikan bahagian tulang rahang yang lebar. Pilih gaya selendang yang menjurus kepada lilitan dan menutupi rahang. Tudung siap bersengkuap juga sesuai dengan bentuk muka berpetak.

Bentuk Muka Panjang


Mereka yang mempunyai bentuk muka panjang ini dicirikan dengan dagu yang panjang. Bezanya adalah bentuk kening yang lonjong dan relatif lebih tinggi dengan jarak pelipis yang sama dengan jarak rahang. Bagi mengurangkan kedudukan kening yang tinggi, disarankan menggunakan anak tudung yang kedudukannya diletakkan ke bawah sedikit sehingga menutupi bahagian kening. 


Penggunaan anak tudung Syria bersama selendang adalah disarankan kerana ia dapat membantu menutup sedikit bahagian kening yang tinggi. Seperti mereka yang mempunyai bentuk muka bujur, semua jenis selendang sesuai digayakan.

Bentuk Segitiga

Dagu panjang adalah ciri utama bentuk muka segi tiga, ditambah dengan jarak pelipis yang lebih lebar dibandingkan pangkal rahang. Gunakan tudung yang ditarik sejauh mungkin ke belakang dan bertemu di tengkuk agar bahagian rahang tampak terbuka. Untuk mengisi bahagian yang kosong di sebelah kiri dan kanan telinga disarankan menggunakan anak tudung seperti net. 


Bagi membolehkan bahagian kening terangkat, gunakan cekak lembut sebelum menggunakan anak tudung. Buat mereka yang mempunyai bentuk muka segi tiga penggunaan selendang bukan satu masalah kerana mereka menghampiri bentuk muka bujur. Bagaimanapun, pastikan cara pemakaian selendang dapat menutupi kekurangan wajah. Paling sesuai adalah gaya pintalan atau gaya sanggul kerana ia dapat membuatkan bahagian rahang tampak lebih terbuka.

Bentuk Muka Bulat

Mereka yang mempunyai bentuk wajah bulat disarankan menggunakan cekak lembut terlebih dulu sebelum memakai anak tudung. Pilih anak tudung diperbuat daripada bahan yang lebih anjal supaya ukuran kepala tidak kelihatan bertambah. Pilih selendang daripada fabrik nipis agar ukuran kepala tidak terlalu kelihatan. 


Selendang nipis atau mini sangat sesuai digayakan. Bagaimanapun, disarankan menggunakan anak tudung bawal sebelum mengenakannya agar bentuk muka kelihatan bujur.

tapi kan sampai sekarang aku tak tahu tudung yg mana seswai utk aku..
dalam hati aku cuma ada tudung bawal jer..
tapi cam teringin nak pakai selendang..
ok itu update utk hari ni!!


7 comments:

 1. saya tak pasti bentuk muka saya . haha

  ReplyDelete
 2. chantek nye ble btudung...
  hope 1 day t tbukak pintu ati zyra nak btdung plak^^

  ReplyDelete
 3. Assalamualaikum..
  tumpang lalu..nak dapatkan tips2 pemilihan tudung dan nak beli tudung boleh ke fanpage
  http://www.facebook.com/pages/D-n-Z-Collections/140597496070227
  sekian terima kasih

  ReplyDelete