bayi sangat comel tapi kenapa dibuang?Sedih, pilu, ngeri, tak berperasaan dan banyak lagi perkataan-perkataan yang seumpama dengan berikut dapat di gambarkan tentang kes pembuangan bayi sekarang ni yang berlakunya di Malaysia. Hampir setiap hari kita mendengar kes pembuangan bayi yang berlaku di media cetak mahupun elektronik. Statistik kes ini menunjukkan peningkatan yang ketara dari tahun ke tahun dan bukan lah sesuatu yang boleh di banggakan bagi Malaysia sebagai sebuah negara Islam.
Kehidupan generasi muda masa kini yang bertunjangkan keseronokan duniawi telah mengheret mereka ke kancah pergaulan bebas tanpa mengira batas-batas agama. Akibat terlalu ghairah mengejar kenikmatan dunia, ada di kalangan masyarakat di luar sana yang alpa sehingga terjebak dengan perbuatan zina sehingga mengandungkan anak luar nikah. Agak menyedihkan apabila berlakunya kes-kes sebegini, bangsa melayu yang majoritinya melakukan perbuatan terkutuk tersebut. Apabila tiada pegangan agama, inilah akibatnya apabila pasangan tersebut menghalalkan perbuatan haram dengan melakukan penzinaan. Akibat perbuatan haram pasangan tersebut, bayi yang tak berdosa menjadi mangsa kezaliman dunia.
Tapi mengapa orang yg sudah berkahwin,mengalami masalah lambat dapat zuriat dan ada juga yang mempunyai masalah kesihatan bayi.kesian dan sedih tengok ayah dan ibu menjaga anak mereka yang sakit terlantar.tangan dicucuk sana sini,mata bengkak.tapi sekarang,senang sangat mereka buang zuriat itu.kalau tak nak sekalipun,letakla bayi itu di tempat awam.janganlah dibuang.
Ada juga bapa yg sanggup merogol bayi mereka.subhanaAllah,tangisan bayi tidak didengari lagi.sakitnya bayi itu.apalah nak jadi kepada dunia sekarang,manalah sifat kemanusiaan itu.bayi dipukul didera.ya Allah sakit nye bayi itu.macam2 lumrah kehidupan seorang bayi setelah mengenal dunia.menitis air mata saya ketika menaip kisah seorang bayi setelah dilahirkan di dunia.
Kawan-kawan doakan bayi-bayi yang sakit terlantar dihospital yer.mintak maaf saya terlalu beremosi.tapi itula manusia sekarang yang bertopengkan syaitan.Ingatlah anak amanah dari ALLAH.disini saya sertakan isu2 buang bayi.(sini)

1 comment: