STDY WEEK D RUMAHku SYURGAku

Mate ku dh mule mengantuk pas bace MS..Perut pon berbunyi2..mule la ak terigt hidangan yg lazat yg dimasak sendri oleh ak..pas siap masak 2,sempat lak ak amek gmbr..haha mmg hobi ak..mama dh bising2..pelik dgn ank dara die yg sorg ni..asyik amek gmbr je..ak juz senyum jer..ak mmg suke memasak sjak ak tggl dgn makcik ak d perak pas metrik..ak dh mule rjin masok dapor..mule2 ak tgk2 je makcik msk pas2 tlgla ape yg ptt..x tau plk ak ade bkat semula jadi yg terpendam ..ak blh memasak rupenye..mungkin naluri perempuanku amat kuat..tambah plk dgn mama ku yg pndai gile msk sejak diusia yg muda..ak pon nk ikot jgkla...stdy week ak blik n ak pon jd chef la utk family ku..seronok beb msk dpor..

kalo korg tgk gmbr2 ni mesti korg terliur nye .sdap x sedap belakang kire..tp sekali tgk mmg sdap.ape org kate blh wat menantu gitu..ngee







**x sah kalo xde ikan masin ni..tambah lak dgn sambal belacan..mak oi..licin pggn..



bese ak suh adik ak g beli air coke bile musim pns2 ni..



korg2..ak ade resepi wat kek tau..2 mmg my fav la..korg blh try kt umh


KEK COKLAT

Bahan-bahan
• 2 biji telur
• 1 cawan minyak masak
• 1 cawan gula pasir
• 1 cawan gula perang
• Bahan A
• 1 sudu kecil vanila
• 1 1/2 cawan susu segar perisa coklat
• 1/2 cawan air campur dgn 2 sudu kecil nescafe
• Bahan B
• 2 sudu kecil sodium bicarbonate
• 1 sudu kecil baking powder
• 1/2 cawan serbuk koko
• 2 cawan tepung gandum

** Topping **
• 1/2 cawan koko van hauten
• 1/2 cawan susu pekat
• 1 sudu besar minyak masak
Cara-cara
1. Pukul telur hingga kembang
2. Masukkan gula dan pukul lagi
3. Kemudian masukkan minyak masak
4. Ayak semua bahan B dan masukkan sedikit demi sedikit ke dalam telur tadi berselang seli dengan bahan A. Gaul sehingga sebati.
5. Bakar pada suhu 170 degree selama 1 jam atau sehingga masak
6. Untuk toppingnya.. masukkan semua bahan-bahan ke dalam periuk, dengan api kecik panaskan sampai nampak dah ok...taruk je atas kek yg dah sejuk


CHEESE CAKE


Bahan-Bahan:
250 gm tepung sponge mix
50 ml air kosong
4 biji telur gred B
50 ml minyak jagung
250 gm krim keju (dilembutkan)
Cara:
Pukul tepung, telur dan air kosong hingga kembang dan tidak meleleh (pekat). Masukkan krim keju dan pukul lagi. Akhir sekali masukkan minyak jagung dan bakar dalam suhu 180 darjah celsius.
Tambahan:
Sekiranya suka lebih rasa keju boleh tambah kauntiti krim keju.
**ni mak cik ak yg ajr..selamat mencube


KRIM PUFF


Bahan-bahan :
70g majerin
140g tepung gandum
4biji telur
200ml air
1/4sudu kecil garam
1sudu kecil esen vanilla

Kaedah penyediaan :
1. Masak air dengan garam. Bila mendidih, masukkan majerin.
2. Bila majerin cair, masukkan gandum, kacau hingga sebati. Tutup api.
3. Kacau lagi adunan tadi hingga jadi doh seketul. Sejukkan.
4. Bila betul-betul sejuk, masukkan ke dalam mixer. Campurkan vanilla dan telur. Putar hinggakembang.
5. Bila sudah kembang dan sebati, masukkan dalam piping bag dan paipkan atas dulang pembakaryangtelahdigris.
6. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180 C selama 15 hingga20minit.
7. Setelah sejuk, belahkan di tengah, tetapi jangan sampai putus. Masukkan inti. Jika suka, curahkan coklat masakan yang telah dicairkan diatasnya.

**Pas mkn 2 jgn lupe exercise ..kalo x phm2 jela ek..ni skdr nk ilg stress...korg akn enjoy sgt bile msok dpor..

ptg2 ak men netball dgn jiran2 ku..maklumla umhku dekat dgn pdg..so sng bersosial secara sihat..
mmg syok dok kt umh..mlm time stdy r..focus22..kalo x ade ceramah mlm oleh mama ku..hehe..

emm, ak terlupe sesuatu la..gud luck korg final..no more stress..juz relax n more ibadah k..take refreshment 4 a while..lalalaaaaa

1 comment: